pátek 3. května 2013

Dějiště MS 2013

V tomto článku bych Vám rád představil obě hostiteská města a jejich hokejové haly současného mistrovství světa, které se opět hraje na severu Evropy, jako v loňském roce. Hraje se v hlavních městech obou pořadatelských zemí. Ve Stockholmu, což je hlavní město Švédska a v Helsinkách hlavním městě Finska.

Začneme hlavním městem Švédska Stockholmem. Stockholm je hlavním a zároveň největším městem Švédska. Momentálně má asi 829 417 obyvatel a leží mezi jezerem Mälaren a Baltským mořem. Prakticky se rozkládá na čtrnácti ostrovech a pobřeží jezera Mälaren a Baltského moře, tedy na východním pobřeží Švédska. 

Oficiální stránky Stockholmu pro návštěvníky http://www.visitstockholm.com/en/

Hokejová hala Globen ve Stockholmu architektů Svant Berga a Larsa Vretblada je největší stavbou svého druhu na světě. Hala má průměr 110 m, vnitřní průměr 85 m a výšku 85 m. Její stavba trvala 2 a půl roku. Slavnostně otevřená byla 19.2. 1989. Byla postavena pro hokejové mistrovství světa roku 1989. Její kapacita je 13.850 diváků na hokejový zápas a 16.300  diváků pro další akce.




zdroj: všechny obrázky www.turistika.cz


Druhým dějištěm mistrovství světa je hlavní město Finska a hokejová hala Hartwall aréna. Helsinky jsou hlavní a největší město Finska. Jsou zároveň jeho největším přístavem. Byly založeny roku 1550. Jejich centrum leží na malém poloostrovu ve středu Finského zálivu, ale patří k nim ještě poměrně velké území směrem na východ. Rozkládají se na 715 km² a mají asi 601 035 obyvatel.

Oficiální stránky Helsinek http://www.hel.fi/hki/helsinki/fi/Etusivu

Aréna má tvar elipsy o délce 153 metrů a šířce 123 metrů. Maximální kapacita arény je 15.000 diváků na koncerty, kapacita pro hokejové zápasy je 13.349 diváků. Domácí led má v této aréně tým Jokerit. Datum otevření 19.4.1997.



zdroj: všechny obrázky www.panweb.cz

1 komentář:

  1. Tomu říkám pořádný zimní stadion. Ale když koukám na ty horní patra na fotce nahoře. Je to hodně vysoko. V NHL jsou haly většinou rozložené více do prostoru než do výšky. By mě zajímalo, jestli z vrchu člověk pohodlně uvidí co se na ledě děje.

    OdpovědětVymazat

Díky za komentář.